jedna od onih koji ne daju na se’

Mislila sam da će mi u banji najveći problem biti cimerke koje su obožavateljke Pinka, Zadruge, Parova.. Danima sam smarala ljude u vezi sa tim strahom..
Ali ne leži vraže.. U danu kad mi na FB iskače futuristička reklama ONIH KOJI SE NEPOMINJU, ja ladno doživljavam to da nit videh ni sobu ni cimerke jer..
– U Banji Vrdnik – Termal, izgleda misle da osoba sa 100% invaliditeta, sa deformitetima i ukočenim skočnim zglobovima, može valjda da leti do sobe na spratu do kog nema lifta više od 5x dnevno -pošto pentrati se ne može.
– Misle da je skroz OK biti zarobljen 10 dana i da ništa nedostojanstveno i nediskriminišuće nema u tome da čekaš da ti donesu obroke u sobu ili da te sestre razvlače po tim stepenicama (pošto uz umor od terapija i sveopštu slabost (bolje reći nemanje) mišića, mogu samo da se pretvorim u želatin i da tako gmilim uz stepenice/niz stepenice..
– Misle verovatno da sam arogantna i bezobrazna jer nisam pristala na takav tretman..
– Misle da ništa strašno što im je ulaz do recepcije nepristupačan i što me umalo šlog nije strefio kad sam izašla iz busa i skapirala da nema šanse da dovučem kofer do gore, što me obuzeo strah i bespomoćnost. Ili što imaju ceo sprat isto bez lifta do dela gde su sobe, restoran, bazen..

Sutradan od futurističke reklame, nakon što sam poslala mail PIO Fondu u kom sam objasnila da sam se vratila i zašto, u kom sam tražila da mi daju pismenu potvrdu da ću moći u okviru konkursa za banje sledeće godine da ostvarim svoje pravo, pošto više ne mogu da se organizujem za drugi termin (jer sam i ovih 10 dana jedva od sebe i za sebe ukrala – ostavljajući neka putovanja neisputovana i neke poslove odložene i samim tim zbrčkane u ovo preostalo vreme), a smatram da su oni negde zajebali stvar (bila sam fina nisam tu reč upotrebila) pogrešnom raspodelom banje ili ne skretanjem pažnje Termalu ko im (i kakav) dolazi, zove me žena iz PIO Novi Sad i kaže Banja ponudila drugi termin u prizemlju (7 dana od tadašnjeg datuma), traži da se odmah odlučim i saopštava da pošto odbijam drugi put termin neću imati pravo narednih 5 godina ni da apliciram. Kad je podsećam da prvo odbijanje nije bilo moj izbor kaže nije njihova greška a na moje pitanje čija je jer moja sigurno nije, ponovi po 5. put „Znači odbijate“ i spusti mi slušalicu, govoreći tamo nekom sva u šoku kako ja odbijam drugi termin..
EPILOG: Ja sam od tih pređenih tamo stepenica sutradan imala bolove zgloba, kuka, kolena i ramena.. Od stresa sam imala nesanicu (a meni bliski znaju kako u poslednje vreme spavam blaženim snom), pila matičnjak da dođem sebi.. Pokušavam da se vratim bar u radni mod.. Rekoše mi da ću dobiti pismeno obaveštenje o drugom terminu pa kontam da ćemo se ćerati mi još..
Moja mama kaže „Ne možeš ti jedna sama ništa promeniti“ Kako su nas kolektivno sa tim postulatom sjebali, sad nas koliko miliona sedi kući i ništa ne menja..

Ali ja sam ipak
Ali mi je mama isto davno rekla „Ne daj na se“ i da sam „k’o moj pokojni otac, samo ispravljam krive Drine“
A ja slušam mamu 
I svoj moralni kompas..
Koliko je koštala ta reklama btw?.. Koliko je dobrih rampi moglo da se napravi? Koliko je edukacija o pravima osoba sa invaliditetom (o ljudskim pravima) moglo da se napravi..
Koliko???

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Sklerozica

Sve što ste željeli da pitate o MS, a niste imali koga! (Ili ćete naći ovdje ili možete da me pitate)

Discover

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Lovac na sunce

Pesnik. Lovac na sunce. Distrofija bluz. Borac. Nemam prava na predaju i ne priznajem poraz.

Andjelija Simic

Psychology unplugged

budic.kaca90

Oblak od vune i zagorele kokice.

Putuj po Srbiji

odmor, kultura, ljubav

P O V E Z I V A NJ E

pokušavam biti čovjek

©seherzadadelic

Šta je život, par koraka... od avlije do sokaka.

feminist review

the FR blog

Vegetarijanstvo, veganstvo, bezglutenska kuhinja

vegetarijanstvo, veganstvo, bez glutena

Gospel of Lestat Gianni

Menjamo svest da bismo promenili svet

diplomiraniduduk

Razmišljanja jednog (ne?)običnog Duduka ili(ti) p...ljuv...anje uz vetar, a možda i sviranje ... za male pare

%d bloggers like this: